Skip to main content
 

Thuis bevallen

Waar in veel landen iedereen in het ziekenhuis bevalt, staat Nederland als een van de weinige Westerse landen, bekend om zijn thuisbevallingen.

De Nederlandse verloskundigen zijn goed opgeleid om bevallingen thuis te begeleiden. De zorg die je nodig hebt, is hier 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Dit hooggekwalificeerde systeem is uniek in de wereld. De infrastructuur in onze regio, maakt dat een ziekenhuis altijd snel bereikbaar is. Wij passen strikte risicoselectie toe op elk moment van zorg, vanaf het begin van je zwangerschap. Dit maakt dat het veilig is om als gezonde zwangere onder onze begeleiding te bevallen, op de plek waar jij wilt. Bij een bevalling thuis, worden wij geassisteerd door de kraamverzorgster. Daarnaast hebben wij dezelfde instrumenten, zuurstof en medicatie bij ons als in het ziekenhuis, om voor moeder en kind, veilige zorg te kunnen bieden.

Maar waarom thuis bevallen? Het voordeel van thuis bevallen is dat je in je eigen vertrouwde omgeving bent, waar je zelf de omstandigheden bepaalt waarin je wilt bevallen. Dit maakt dat je je vaak beter kunnen ontspannen. Je hebt dus zelf de regie in handen en dit maakt dat je je vaak beter kunt ontspannen. Ook voor een partner is het vaak prettig om thuis zijn/haar eigen gang te kunnen gaan. Na de bevalling zorgt de kraamverzorgster ervoor dat alles wordt opgeruimd, je kunt na de bevalling lekker onder je eigen douche en jullie baby wordt verzorgd. Jullie kunnen dan samen in je eigen bed rustig bijkomen en van je kind genieten. Wanneer er zich problemen voordoen tijdens of na de bevalling dan zal de verloskundige, de gynaecoloog of kinderarts consulteren en ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk in het ziekenhuis terecht komt. Wel is het zo dat er stromend water aanwezig moet zijn op de ‘bevallingsverdieping’ en je niet teveel trappen af moet als jullie onverhoopt toch naar het ziekenhuis moeten.

 

VOORDELEN THUIS BEVALLEN

  • een ontspannen, intieme sfeer
  • je kunt rondlopen, staan, douchen; net wat je zelf prettig vindt
  • je kunt zelf bepalen wie er bij de bevalling aanwezig zijn
  • je hebt je eigen spullen om je heen: als je wat wilt hebben, is het zó gepakt
  • thuis bevallen wordt volledig vergoed
  • na de bevalling kun je in je eigen omgeving uitrusten

 

NADELEN THUIS BEVALLEN

  • afleiding door andere kinderen (hoewel ze vaak doorslapen)
  • bij complicaties toch naar het ziekenhuis
  • geen pijnstilling