Skip to main content
 

Geestelijke voorbereiding

Het is goed om over de bevalling te lezen. Het is bewezen dat je door het lezen van ” krachtige verhalen” met meer vertrouwen de bevalling tegemoet gaat. Maar ervaringen delen met andere vrouwen tijdens een zwangerschapscursus of via een forum op internet is een goede geestelijke voorbereiding. Er zijn veel verschillende boeken om je voor te bereiden op je bevalling.

Onze tips:

De grote geboortegids

Veilig bevallen

Guide to Childbirth

Op de website van De Verloskundige (KNOV) vind je ook veel informatie en antwoorden op veelgestelde vragen over bevallen.

Geboorteplan

Rondom het proces van bevallen zijn veel keuzemomenten en het is goed om daar, van tevoren, alvast over te hebben nagedacht. In een geboorteplan kun je jouw specifieke wensen en gedachten rondom de bevalling beschrijven. Het is bedoeld om ons en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt. Wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan. Tegelijk is het een manier om met je partner en met ons te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling. We bespreken de bevalling en het geboorteplan wanneer je ongeveer 34 weken zwanger bent. Meer informatie kun je vinden op “geboorteplan”.

Huisbezoek

In onze praktijk hebben we er voor gekozen om bij alle cliënten die hun eerste kindje verwachten, op huisbezoek te gaan. We vinden het belangrijk om tijd te maken om de bevalling te bespreken. Dit doen we rond 34-35 weken zwangerschap. Tijdens dit bezoek doen we de reguliere controles en vervolgens en informeren we jullie uitgebreid en informeel over wat jullie allemaal kunnen verwachten van de bevalling en wanneer jullie ons moeten bellen. Naast informatie geven vinden we het ook belangrijk om te horen wat jullie verwachtingen zijn. Dit is dan ook tevens een moment om het geboorteplan te bespreken.

Voorlichtingsavond

Naast ons gesprek over de bevalling is er iedere derde donderdag van de maand een informatieavond in het MUMC (Academisch Ziekenhuis Maastricht). Vooral wanneer je je eerst kindje verwacht, zul je hier veel nuttige informatie en tips op kunnen doen. Alle zorgverleners, die mogelijk bij je bevalling zijn betrokken, verloskundige, gynaecoloog, verpleegkundige en kraamverzorgster, vertellen iets over de bevalling. Dit draagt eraan bij, om goed voorbereid de bevalling in te kunnen gaan. Voor meer informatie over de data en locatie van de voorlichtingsavond kun je kijken op MUMC.