Skip to main content
 

Belangrijk!

Op ons telefoonnummer zijn we 24/7  bereikbaar! Er zijn een aantal redenen waarbij het belangrijk is om te bellen bijvoorbeeld: ongerustheid, pijn, vaginaal bloedverlies, als je denkt dat de bevalling begonnen is of bij vragen in het kraambed.  Als we niet opnemen, zijn we telefonisch in gesprek, of druk bij een bevalling. Probeer ons dan gerust na 10 minuten weer te bellen of stuur een smsje.

Hieronder geven we uitleg over belangrijke redenen om ons te bellen.

Nog geen 37 weken zwanger?

Ben je nog geen 37 weken zwanger en denk je dat de bevalling is begonnen dan is het belangrijk dat je niet wacht met bellen. Zeker wanneer je nog nooit bevallen bent kun je natuurlijk twijfelen. Overleg in dat geval altijd telefonisch met ons.

Altijd bellen bij:

  • bloedverlies
  • vochtverlies/ vruchtwaterverlies
  • regelmatige, pijnlijke, harde buiken die niet verdwijnen na rust en een warm bad of douche
  • minder bewegingen van je kindje

Na 37 weken

Je kindje is klaar om geboren te worden!

Toch zijn er een aantal belangrijke redenen waarom je toch telefonisch contact met ons op moet nemen, ook als je nog niet aan het bevallen bent.

Is de kleur van het vruchtwater geel, bruin of groen dan heeft waarschijnlijk het kindje in je vruchtwater gepoept. We komen dan (ook in de nacht) langs om het vruchtwater te bekijken en het hartje van het kindje te controleren. Als het kindje inderdaad in het vruchtwater heeft gepoept ga je bij de gynaecoloog bevallen.

Het is belangrijk om te weten wanneer de vliezen zijn gebroken. Informeer ons overdag over het tijdstip. Want als de vliezen zijn gebroken en je hebt nog geen weeën, is het de bedoeling om het infectiegevaar zo laag mogelijk te houden. Het is belangrijk om regelmatig a 4-6 uur je temperatuur op te nemen. Is je temperatuur hoger dan 37.5C dan moet je ons bellen. Om het infectiegevaar zo laag mogelijk te houden, adviseren wij geen bad te nemen, geen tampons te gebruiken en geen geslachtsgemeenschap te hebben. Na 24 uur gebroken vliezen wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog. Hij/zij zal dan het verdere beleid met je bespreken.

Als het hoofdje van je kindje nog niet is ingedaald, dan moet je bij het verlies van vruchtwater gaan liggen en contact met ons opnemen. Complicaties zijn vrij zeldzaam maar we nemen liever het zekere voor het onzekere. We komen dan langs om het hartje te luisteren en de ligging/indaling te controleren.

Een beetje slijmerig vaginaal bloedverlies als de weeën op gang zijn gekomen is normaal, daar hoef je niet van te schrikken. Maar helderrood vaginaal bloedverlies is een reden om altijd te bellen.

Voelt je je kindje minder bewegen dan normaal? De meeste zwangeren voelen hun kindje gelukkig goed bewegen. Als dit niet het geval is dan willen we de conditie van het kindje graag controleren. Als je ons hiervoor belt komen we meestal eerst even langs om naar de harttonen te luisteren voordat we je voor een extra controle naar het ziekenhuis laten gaan.