Skip to main content
 

Is de bevalling begonnen?

Voorweeën

Vanaf ongeveer 36 weken zwangerschap kun je regelmatig voorweeën voelen. Dit zijn vaak pijnlijke, harde buiken, die met een zekere regelmaat komen maar vrij kort van duur zijn. Het kan wel een paar uur aanhouden, vooral ’s nachts. Hierdoor krijg je echter geen ontsluiting maar je baarmoedermond wordt wel langzaam maar zeker klaargemaakt voor de bevalling. Toch kan het dan nog 2 weken duren voordat de bevalling zich echt aandient. Ook kun je de slijmprop gaan verliezen. Er kan een beetje bloed bijzitten en dit is een normaal verschijnsel. Ook het verliezen van de slijmprop zegt niets over het moment waarop de bevalling zal gaan starten.

Indalings weeën

Dit zijn pijnlijke steken helemaal onder in de buik en soms in je vagina. Het hoofdje van de baby daalt steeds een stukje dieper in. Van deze weeën krijg je geen ontsluiting.

Weeën

Nog altijd beginnen de meeste bevallingen met het krijgen van weeën. Een wee is een krachtige samentrekking van de baarmoederspier. Door het samentrekken van die spier wordt de ruimte in de baarmoeder kleiner en wordt je kindje richting de baarmoedermond gedrukt. De baarmoedermond gaat door die toenemend druk steeds verder open (ontsluiting). Het is niet echt mogelijk om uit te leggen hoe een wee voelt, dit moet je zelf ervaren maar echte weeën mis je doorgaans niet. Ze verdwijnen niet als je rustig gaat liggen of een warme douche neemt. Als de weeën regelmatig om de 5 minuten komen en 1 minuut lang duren (en pijnlijk zijn) begint je ontsluiting. Het kan geen kwaad om dit een tijdje af te wachten. Bel ons gerust voor advies, als je als je het fijn vindt dat we komen kijken of als je moeite hebt met het opvangen van de weeën.

Ben je al een keer bevallen dan kan het zijn dat je voelt dat de weeën in frequentie en kracht snel toenemen. Bel dan als je denkt dat de bevalling gaat doorzetten.

Er kan tijdens de ontsluiting wat slijmerig, bloedverlies zijn. Het zogenaamde “tekenen”. Dit is volkomen normaal en hiervan moet je niet schrikken. De bevalling van je eerste kindje kan al snel 12 uur duren. Soms gaat het snel na het breken van de vliezen. Als het snel lijkt te gaan dan moet je ons direct bellen, dit is vaak wanneer de weeën om de 2-3 minuten komen of als je persdrang/drukgevoel hebt.

Slijmprop

Je kunt voorafgaand of tijdens de bevalling de slijmprop verliezen. De kleur kan helder, wit, geel, rood en/of bruin zijn. Met of zonder beetje bloedverlies. Het is niet noodzakelijk om ons hiervoor te waarschuwen. Het kan een teken zijn dat de bevalling begint maar zo kan het ook nog op zich laten wachten.

Gebroken vliezen

Het kan ook zo zijn dat de bevalling begint met het breken van de vliezen. Normaal vruchtwater is helder van kleur, ruikt zoet en gaat vaak gepaard met wittige/roze vlokjes, wat bloedverlies en/of slijmverlies. Meestal beginnen de weeën binnen 6-12 uur na het breken van de vliezen. Wanneer je vliezen na 37 weken breken, het hoofdje is ingedaald en er is helder vruchtwater zonder dat er al weeën zijn, kun je nog rustig afwachten. Gebeurt dit ’s nachts: ga dan nog even slapen en bel ons de volgende ochtend. Gebeurt dit overdag dan mag je ons direct bellen. Probeer dan wat op te vangen in een helder glas of in een maandverband en als je kleding nat is mag je deze in een plastic zak bewaren zodat wij het vochtverlies kunnen beoordelen. Vruchtwater kan met heel veel tegelijk komen of in kleine beetjes (scheurtje hoger in de vliezen) waardoor je gaat twijfelen. Vruchtwater is zoet van geur en kleurloos. Wanneer het niet overduidelijk is of de vliezen daadwerkelijk gebroken zijn is het raadzaam om een maandverbandje in te doen en rond te lopen, een paar keer goed te hoesten en even af te wachten. Vruchtwater loopt meestal herhaaldelijk af.