Skip to main content
 

Koperspiraal

Het koperspiraal geeft geen hormonen af en je houdt je maandelijkse menstruatie. De werking is eenvoudig: het spiraaltje geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief. Hierdoor wordt bevruchting van een eicel voorkomen. Het is afhankelijk van de soort koperspiraal een klein voorwerpje (T- of bolvormig) van 2 tot 3,5 cm dat via de vagina in je baarmoeder wordt geplaatst. Het is direct na het plaatsen werkzaam. Het koperspiraaltje werkt ook als ‘morning after methode’ wanneer het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Zo kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen in de baarmoederwand.

Aan het spiraal met hormonen zitten twee draadjes vast die uit de baarmoedermond hangen. Hier merken jij en je partner meestal niets van tijdens het vrijen. Het is niet mogelijk om het spiraal zelf in te brengen of te verwijderen. Daardoor kun je het ook niet vergeten en is het een heel betrouwbare vorm van anti-conceptie.

Het belangrijkste voordeel van de koperspiraal is dat je jarenlang niet aan anticonceptie hoeft te denken en je 5 tot 10 jaar tegen een ongewenste zwangerschap beschermt.

Bij het gebruik van een koperspiraal heb je iedere maand gewoon een menstruatie. Overslaan, verschuiven of uitstellen van je menstruatie is dus niet mogelijk. Bij veel vrouwen verandert de menstruatie, deze wordt heviger.

Soorten koperspiraal

Er zijn verschillende soorten koperspiralen waarvan de T-safe en Ballerine de meest gebruikte en bekendste zijn. Verder zijn er nog koperspiralen als je baarmoeder groter of kleine dan gemiddeld is.

De Ballerine is een kleine, bolvormige en flexibele koperspiraal die bestaat uit een bestaat uit een “frame” met een aantal koperen balletjes. De balletjes hebben een koperoppervlak van 300mm2. Direct na het inbrengen krult de spiraal op tot een flexibel bolletje van een kleine 2 cm. Door deze vorm vindt de Ballerine constant haar ideale positie in de baarmoeder. De inbrenghuls van de Ballerine is zeer dun, daarom kan deze makkelijk geplaatst worden. De Ballerine beschermt je 5 jaar tegen een ongewenste zwangerschap.

De T-safe heeft een T-vorm en is gemaakt van kunststof met daaromheen koper. Het spiraaltje is ongeveer 4 cm groot. Bij een baarmoeder groter of kleiner dan gemiddeld zijn er nog 2 andere koperspiralen voorhanden. De T-safe beschermt je 10 jaar tegen een ongewenste zwangerschap.

Bijwerkingen

De koperspiraal bevat geen hormonen dus van bijwerkingen is geen sprake. Maar de koperspiraal is minder geschikt voor vrouwen die:

  • van nature hevig menstrueren
  • van nature veel buikpijn hebben tijdens de menstruatie.
  • een koperallergie hebben

Voor meer informatie bekijk de T-safe en Ballerine