Skip to main content
 

Kunstvoeding

De keuze tussen borstvoeding en kunstvoeding (flesvoeding) is aan jullie als ouders. Uit onderzoek is gebleken dat borstvoeding de beste voeding is voor een pasgeborene. Maar dit maakt flesvoeding geen slechte voeding. Het belangrijkste is dat je op basis van de juiste informatie een manier van voeden kiest waar jij je prettig bij voelt.

In poedermelk zitten alle benodigde voedingsstoffen maar het bevat geen stoffen die je kind beschermen tegen infecties en ziekten. Maak van de voedingsmomenten ook een moment van lichamelijk contact met je baby. Dit is erg belangrijk want huid-op-huid-contact en knuffelen stimuleert een goede hersen ontwikkeling van je kindje. Neem de baby in je armen en wissel het voeden op je linker-en rechterarm af.

Juiste kunstvoeding

Koop voor een pasgeboren baby altijd zuigelingenvoeding nummer 1. Nummer 2 en 3 zijn voor oudere kinderen en ongeschikt voor een pasgeboren baby. Er zijn vele merken flesvoeding te koop, zij verschillen qua prijs en toevoegingen. Er is geen merk dat wij adviseren, alle kunstvoeding in Nederland voldoet aan strenge eisen. Er zijn ook verschillende typen voeding maar meestal is dit niet nodig. Verander niet te vaak van merk omdat baby’s daar soms last van hebben.

Tijdens de kraamtijd leer je hoeveel kunstvoeding je baby per 24 uur mag krijgen. Je baby geeft daarna zelf aan hoe vaak en hoeveel melk per keer hij wil drinken. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking en ga nooit experimenteren met gewone melk of geitenmelk. Deze melk is niet volwaardig voor je baby.

Flessen en spenen

Er zijn veel verschillende flessen te koop. Rechte flessen of flessen in een S-vorm. Ook verschilt het per merk wat voor ventilatiesysteem de fles heeft. Vaak moet je even zoeken naar de fles die het beste bij het drinkgedrag van je kindje past. Sommige kinderen drinken langzaam, andere snel met veel meer kracht. In de eerste maanden geef je maar kleine beetjes per keer. Een klein flesje volstaat dan. Als je een flesje koopt, let er dan op dat het aantal milliliters goed zichtbaar is.

Naast verschillende flessen zijn er nog veel meer verschillende spenen. De speen maakt veel uit. Iedere baby heeft zijn eigen voorkeur. De ene vindt een ronde top fijner en de andere een platte top. Spenen voor een gulzige drinker, spenen voor een langzame drinker. Ook bij deze keuze zul je moeten zoeken naar een speen die het beste bij je kindje past.

Hygiene

Het afweersysteem van een baby is nog niet volgroeid. Daarom is belangrijk dat je de kunstvoeding op een hygiënische manier klaarmaakt. Je mag deze van tevoren klaarmaken maar je moet hem wel gekoeld bewaren. Daarnaast is het van belang om de    flessen en speen goed schoon te maken. Tijdens de kraamtijd krijg je hierover uitgebreid informatie van je kraamverzorgster.

Uitgebreide informatie over flesvoeding is ook te vinden op de website van het Voedingscentrum.