Skip to main content
 

Borstvoeding

Veel vrouwen gaan tijdens hun zwangerschap pas voor het eerst nadenken over borstvoeding. Voor die tijd hebben de meesten nog nooit in het echt een baby aan de borst gezien. Dat maakt borstvoeding geven niet altijd zo vanzelfsprekend. Borstvoeding geven is heel gewoon en natuurlijk. Jou lichaam maar ook dan van je baby zijn gemaakt op het maken, geven en krijgen van borstvoeding. Het klinkt heel eenvoudig zoals we het hier schrijven maar borstvoeding geven is ook iets wat jij en je baby moeten leren: een kunst die je afkijkt bij andere voedende moeders. Daarbij kun je dus wel wat informatie en support gebruiken.

Waarom borstvoeding?

Borstvoeding is nog altijd de beste voeding voor je kindje. De voeding is precies afgestemd op je baby is een bron van voedingsstoffen en geborgenheidHet beschermt je kindje op lange termijn. De kans op overgewicht op latere leeftijd is kleiner bij baby’s die borstvoeding hebben gehad omdat deze zorgt voor een gezonde gewichtstoename bij het kindje. Ook beschermt het je kindje tegen infecties en allergieën. Moedermelk is altijd beschikbaar als je in de buurt bent, goed op temperatuur en vrijwel onbeperkt voorradig. Je kindje heeft voordeel van je melk zolang het borstvoeding krijgt want de samenstelling verandert met de leeftijd van je kindje.

Er zijn voor het kindje veel voordelen wanneer je borstvoeding geeft maar ook voor jou lichaam zijn er voordelen. Je baby zo snel mogelijk na de bevalling aan de borst laten drinken zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt. Daardoor blijft het bloedverlies beperkt. Daarnaast zul je weer eerder terug zijn op je oude gewicht omdat het geven van borstvoeding (veel) energie kost waardoor je gewicht verliest.

Hoe werkt borstvoeding

Om de borstvoeding goed op gang te brengen zullen wij er altijd naar streven om de baby binnen een uur na de bevalling aan de borst te leggen. Dit zorgt er namelijk voor dat er veel prolactine vrijkomt. Prolactine is een hormoon wat de aanmaak van de melk stimuleert. Rust en veel oefenen is ook belangrijk voor het goed slagen van de borstvoeding, daarom adviseren wij je om de eerste dagen na de bevalling niet te veel bezoek uit te nodigen, zodat je voldoende tijd hebt om de baby rustig aan de borst te leggen. Hoe vaker je baby aan de borst drinkt en hoe beter hij de borst leegdrinkt, hoe meer melk je aanmaakt.
Moedermelk wordt gemaakt uit het bloed van de moeder. De samenstelling van moedermelk is erg ingewikkeld en verandert steeds een beetje: moedermelk groeit mee met de leeftijd van het kindje. De eerste melk, het colostrum (bestaat vaak maar uit een paar dikke druppels), bevat extra veel afweerstoffen en is heel rijk aan eiwitten. In de eerste week zul je merken dat de hoeveelheid van de voeding in je borsten enorm toeneemt, we noemen dat ” stuwing”. Er moet dan evenwicht komen tussen ” vraag en aanbod”. Via overgangsmelk geeft de borst ongeveer 2 weken na de geboorte rijpe moedermelk.

Moedermelk ziet er niet altijd hetzelfde uit. Het hangt van verschillende zaken af: de leeftijd van de baby, maar ook van het moment van de dag. Het ziet er soms waterig uit, met een groene of blauwe zweem erover, of juist wit en romig. Al die verschillen zijn normaal. Moedermelk is altijd van goede kwaliteit. Zelfs wanneer je moe of ziek bent. Het bevat dan juist antistoffen tegen de bacteriën waar jij ziek van bent geworden.

Er zijn allerlei boeken over borstvoeding te koop. Je kunt heel veel over borstvoeding lezen op internet. En je kunt voorlichtingsbijeenkomsten bezoeken in ziekenhuizen of bij kraamzorgorganisaties. Maar net zoals je niet kunt leren fietsen uit een boekje, is borstvoeding geven iets wat je vooral leert door het te dóen. Een moeder die zelf veel ervaring heeft met borstvoeding en bij wie je terecht kunt voor informatie en bemoediging: daar kan geen boek of cursus tegen op.

Lactatiekundige

Gelukkig verloopt borstvoeding geven vaak zonder problemen. Maar als het aanleggen van de baby moeilijk gaat, je veel pijn hebt tijdens het voeden, er problemen zijn met de melkproductie of kolven niet lukt kun je de hulp inroepen van een lactatiekundige. Lactatiekundigen geven professionele begeleiding bij het geven van borstvoeding als onze hulp en die van de kraamzorg niet meer voldoende is. Als je een aanvullende verzekering hebt worden consulten van de lactatiekundige vergoed.

Een keer per maand houdt er een lactatiekundige spreekuur bij ons in de praktijk. Wanneer je specifieke vragen hebt tijdens de zwangerschap kun je kosteloos van dit spreekuur gebruik maken. Vraag naar meer informatie tijdens het spreekuur.

Wil je graag borstvoeding geven dan is een bezoek aan onderstaande websites zeker de moeite waard: