Skip to main content
 

20-weken echo

Iedere zwangere vrouw in Nederland krijgt de mogelijkheid om haar ongeboren kindje laten onderzoeken. Tussen de 18e en 22e week van de zwangerschap kun je met de 20 wekenecho oftewel Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) laten onderzoeken of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Ook dit onderzoek maakt deel uit van de prenatale screening en wordt betaald door de zorgverzekeraar.

Hoofddoel van de 20-weken echo is onderzoek naar de eventuele aanwezigheid van een open ruggetje of een open schedel. Bij deze echo wordt ook uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Bij de meeste kinderen worden gelukkig geen lichamelijke afwijkingen gevonden. De uitslag van de 20 wekenecho kan je dan geruststellen. Maar de uitslag kan je ook ongerust maken en je voor moeilijke keuzes plaatsen op het moment dat er wel sprake is van een afwijkende uitslag. Weet je wat je dan wilt doen met deze kennis? Soms zijn afwijkingen goed te behandelen, zoals bepaalde hartafwijkingen. Soms is dat niet zo. Van tevoren is dat niet altijd duidelijk.

Tevens moet je je ook bedenken dat de 20 wekenecho niet alle afwijkingen opspoort. Dat betekent dus dat je dan onterecht gerustgesteld bent.
Je bepaalt zelf of u de onderzoeken wilt en of je bij een ongunstige uitslag nog vervolgonderzoek wilt laten doen. Je kunt op elk moment stoppen met het onderzoek.

Als je meer wilt weten over deze 20 weken echo zullen we dit tijdens het counselingsgeprek bij eerste afspraak bespreken. De informatie in deze brochure kan je helpen bij de voorbereiding op dit gesprek. Je kunt ook na het gesprek de informatie in de brochure nog eens rustig nalezen.

Voor de 20 weken echo kun je een afspraak maken bij het Maastricht UMC+ of bij Echocentrum Het Lichtpunt in Nuth.

Vervolgonderzoek

Als bij de 20-weken echo iets niet in orde lijkt met je kindje, kun je kiezen voor vervolgonderzoek. Dit bestaat uit uitgebreid echoscopisch onderzoek in een gespecialiseerd ziekenhuis, als het Maastricht UMC+. De gevonden afwijking(en) worden dan verder onderzocht. Soms wordt daarnaast nog een vruchtwaterpunctie aangeboden.