Skip to main content
 

Poliklinisch bevallen

Waar in veel landen iedereen in het ziekenhuis bevalt, staat Nederland als een van de weinige Westerse landen, bekend om zijn thuisbevallingen. De Nederlandse verloskundigen zijn goed opgeleid om bevallingen thuis te begeleiden. De zorg die je nodig hebt, is hier 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Dit hooggekwalificeerde systeem is uniek in de wereld. De infrastructuur in onze regio, maakt dat een ziekenhuis altijd snel bereikbaar is. Wij passen strikte risicoselectie toe op elk moment van zorg, vanaf het begin van je zwangerschap. Dit maakt dat het veilig is om als gezonde zwangere onder onze begeleiding te bevallen, op de plek waar jij wilt.

Als je in het ziekenhuis bevalt zonder medische indicatie, heet dat een poliklinische bevalling. Ook een poliklinische bevalling begint thuis. Wij overleggen met jou over het moment dat we naar het ziekenhuis gaan. Meestal is dat als de weeën goed op gang zijn gekomen en je over de helft van de ontsluitingsfase bevindt. Een reden om poliklinisch te bevallen, kan zijn dat je je daar prettiger bij voelt. Of misschien zijn er omstandigheden waardoor thuis bevallen niet ideaal is. Op het moment dat we besluiten om naar het ziekenhuis gaan, bellen wij naar het ziekenhuis om een verloskamer te reserveren en naar het kraamcentrum voor een kraamverzorgster die komt assisteren tijdens de bevalling. Soms moeten we, door drukte op de verloskamers of kinderafdeling, uitwijken naar een ander ziekenhuis. Tijdens een poliklinische bevalling beschikken we over dezelfde instrumenten en hulpmiddelen als bij een thuisbevalling. Een voordeel van poliklinisch bevallen is, dat als de hulp van een gynaecoloog tijdens de bevalling nodig blijkt, je niet meer naar het ziekenhuis vervoerd hoeft te worden. Dit betekent niet dat de gynaecoloog altijd om de hoek van de deur staat.

Wanneer er zich problemen voordoen tijdens of na de bevalling wordt er een gynaecoloog of kinderarts geconsulteerd. Wanneer alles zonder problemen is verlopen, ga je samen met de baby zo snel mogelijk weer naar huis. Doorgaans is dat ongeveer twee uur na de bevalling

Voor een poliklinische bevalling moet je vaak een eigen bijdrage betalen. De hoogte van deze bijdrage kan per zorgverzekeraar verschillen. In onze regio ga je in het MUMC (Academisch Ziekenhuis Maastricht) bevallen.

Wanneer je poliklinisch gaat bevallen moet thuis je bed wel op klossen. Ook moet je een kraampakket in huis hebben. Poliklinisch bevallen brengt vaak extra kosten met zich mee. Je kunt hiernaar informeren bij je verzekering. Iedere 3e donderdag van de maand is er een voorlichtingsavond in het MUMC.

 

VOORDELEN POLIKLINISCHE BEVALLING

  • bij complicaties hoef je niet meer vervoerd te worden
  • er is altijd een gynaecoloog of kinderarts in het ziekenhuis aanwezig
  • je kunt kiezen voor pijnstilling
  • je wordt niet afgeleid door dagelijkse beslommeringen
  • je hebt geen ‘rommel’ thuis, zoals extra wasgoed

 

NADELEN POLIKLINISCHE BEVALLING

  • vreemde omgeving
  • minder privacy
  • zeker met weeën in de auto