Skip to main content
 

Spiraal

Een spiraal is een van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie.

Het is een klein plastic voorwerpje (ook wel IUD genaamd (intra uterine device) dat in je baarmoeder geplaatst wordt. Het zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan nestelen in het baarmoederslijmvlies. Na het plaatsen, werkt een spiraal direct. Met een spiraaltje ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap, afhankelijk van welk type spiraal je kiest. Hierdoor hoef je niet elke dag aan anticonceptie te denken. Het is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie en is goed te combineren met het geven van borstvoeding. Bij het gebruik van een spiraal zal je menstruatiepatroon wel veranderen en het timen van je menstruatie kun je dus niet zelf regelen zoals bij bijvoorbeeld de pil. Een spiraal beschermt echter niet tegen SOA’s!

Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraal en het hormoonspiraal. Het koperspiraal, zoals bijvoorbeeld T-Safe of Ballerine bevat geen hormonen en is daardoor geschikt wanneer je geen hormonen mag of wilt. Dit koperspiraal beschermt je 5 tot 10 jaar tegen zwangerschap. Een hormoonspiraal, zoals Mirena of Kyleena, bevat het hormoon progestageen. Dit hormoon wordt beetje bij beetje afgegeven aan je baarmoederwand. Omdat het lokaal werkt is de hoeveelheid  hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden. Een hormoonspiraal blijft 5 jaar werkzaam.

Welke spiraal het beste bij je past is afhankelijk van je wensen en ervaringen met andere anticonceptiemethoden.

Voor zowel het plaatsen (als het verwijderen) van de spiraal kun je bij ons terecht, ook als je nog nooit bent bevallen.