Skip to main content
 

Het geboorteplan

Wat is een geboorteplan?

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Het is bedoeld om de verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt. Wat jouw ideeën en wensen zijn en jij graag wilt dat andere mensen met je omgaan. Tegelijk is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

Tips bij het schrijven

Probeer zo veel mogelijk informatie te verzamelen voordat je gaat schrijven. Dan weet je beter wat er gaat gebeuren en wat er mogelijk is. Houd het geboorteplan simpel. Beschrijf vooral wat echt belangrijk voor je is. Het beste kun je jouw wensen in je eigen woorden omschrijven.

Geboorteplan bespreken

Bespreek het geboorteplan met ons, zodat wij je verdere uitleg kunnen geven. Een goed moment om dit te bespreken is het huisbezoek bij 34 weken. We hebben dan alle tijd om samen jullie ideeën en wensen te bekijken. Samen met ons kun je bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren. Vaak zijn er dan alternatieven. Na dit gesprek kun je het geboorteplan aanvullen of aanpassen als dat nodig is. Niets in het plan staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al jouw wensen meer worden uitgevoerd. Wij kunnen je bijvoorbeeld moeten verwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Er kunnen ingrepen nodig zijn of je kind kan opgenomen worden op de kinderafdeling. Je kunt in het geboorteplan schrijven wat je in die situaties belangrijk vindt.

Maak een geboorteplan

Er zijn verschillende mogelijkheden om een geboorteplan te schrijven. Een mooie leidraad is dit geboorteplan. Ook kun je online een checklist invullen via de beroepsvereniging voor verloskunde KNOV. Goede websites om je op weg te helpen zijn bijvoorbeeld de KNOV en Geboorte vol Vertrouwen. Het maakt niet uit wat je kiest, gebruik de mogelijkheid die het beste bij je past.