Skip to main content
 

13 weken echo

Vanaf 1 september 2021 kan iedere zwangere kiezen voor een echo rond de 13e week van de zwangerschap. Dit onderzoek lijkt veel op de al bestaande 20 wekenecho.

Een speciaal opgeleide echoscopist voert de 13 weken echo uit, er wordt middels een echo gekeken of er sprake is van lichamelijke afwijkingen. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien. Als de echoscopist een lichamelijke afwijking bij het ongeboren kind vermoedt, krijg je dit meteen te horen en krijg je vervolgonderzoek aangeboden. Dit vindt plaats bij een Centrum voor Prenatale Diagnostiek in het MUMC+.

Wetenschappelijke studie

In Nederland kun je de 13 wekenecho alleen krijgen als je meedoet aan de wetenschappelijke studie (IMITAS) en toestemming geeft voor het gebruik van je  gegevens. Deze gegevens worden gebruikt om te kijken wat de voor- en nadelen van de 13 wekenecho zijn. Het vroeg in de zwangerschap ontdekken van lichamelijke afwijkingen kan een voordeel zijn. Maar het kan ook leiden tot meer onrust en onzekerheid. Verder wordt in kaart gebracht hoe jij, je partner en wij als zorgverleners deze echo ervaren.

Als de resultaten van deze studie bekend zijn, besluit het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of ook deze echo wordt aangeboden als reguliere screening tijdens de zwangerschap. De studie duurt tot en met 2024. Aan de 13 wekenecho zijn geen kosten verbonden

Voorlichting tijdens het spreekuur

De 13 wekenecho valt, net als de 20 wekenecho, onder prenatale screening. Tijdens de eerste afspraak kun je een counselingsgesprek krijgen over de 13 weken echo. Hierin bespreken we samen de voor en nadelen van deze 13 weken echo zodat je uiteindelijk een goed geïnformeerde keuze kunt maken om wel of niet deel te nemen.

Wil je meer informatie over de 13 weken echo kijk dan op de volgende website