Skip to main content
 

Kraamcontrole

Eindelijk!

En dan is het zover: Jullie kindje is geboren! Eindelijk kun je je kindje aanraken en in de ogen kijken. Nieuwe gevoelens en hormonen gieren door het lichaam.

De eerste week, de kraamweek, loopt als alles normaal verloopt van dag 1 t/m dag 8 na de bevalling. De kraamdagen zijn bedoeld om te wennen aan jullie pasgeboren kindje en om te herstellen van de bevalling. Er komt vaak veel op jullie af in de kraamtijd: borstvoeding/flesvoeding, gebroken nachten, luiers verwisselen, temperaturen van de baby, de baby in bad doen, bezoek ontvangen, zelf uitrusten van de bevalling, enz, enz. Uiteraard staan jullie hierin niet alleen. Vanaf het moment dat je bevallen bent tot en met de achtste dag na de bevalling komen wij regelmatig langs om te kijken hoe het met jullie en de baby gaat. Daarnaast komt er een kraamverzorgster in huis die jullie hierbij begeleidt. Wij blijven hoofdverantwoordelijke voor jullie zorg in de kraamtijd en de kraamverzorgster brengt ons daarom voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en zal altijd als eerst contact met ons opnemen, mocht er wat aan de hand zijn.

De kraamverzorgster zal jullie zodanig helpen met de voeding en verzorging van de baby, dat jullie aan het eind van de kraamweek de vaardigheden en het vertrouwen hebben om de zorg van jullie kindje zelfstandig op te gaan pakken.

Wanneer er na de achtste dag toch nog zorg nodig is kunnen we het kraambed verlengen t/m de tiende dag. Wanneer je een uitgebreide verzekering hebt is dit zelfs mogelijk tot en met dag 14 na de bevalling.

Zwangerschap bij de gynaecoloog

Als er sprake is van een medische indicatie zal de gynaecoloog je zwangerschap en bevalling begeleiden. Tijdens je zwangerschap krijg je te horen dat je een verloskundige nodig hebt voor de controles tijdens de kraamtijd.

Daarvoor kun je je bij ons aanmelden. Als je het prettig vindt kunnen we tijdens de zwangerschap inplannen voor een kennismakingsgesprek op de praktijk. We vertellen je dan wat je allemaal te wachten staat en wat je van ons kunt verwachten. Informeer je gynaecoloog dat wij je kraamtijd gaan begeleiden.

Kraamzorg

In Nederland krijgt iedereen, tot ongeveer een week na de bevalling, kraamzorg. Bij een thuisbevalling of poliklinische bevalling zal de kraamverzorgende ons tevens assisteren.

Na de bevalling komt een kraamverzorgende bij je thuis, die zorgt voor jou en je baby, de nodige controles bij jullie doet, informatie geeft, begeleiding geeft bij de voeding, licht huishoudelijke taken op zich neemt en nog veel meer. Bij enige twijfel zal ze haar zorgen meteen met ons overleggen. Als je na de bevalling een aantal dagen in het ziekenhuis moet blijven, dan houdt de verpleging van de kraamafdeling jou en jullie kindje in de gaten. Bij thuiskomst zal er voor de overige dagen een kraamverzorgster in huis komen voor de verdere begeleiding.

Tijdens de zwangerschap dien je je (graag vóór 16 weken) aan te melden bij een kraamzorg organisatie. Je kunt kiezen uit een aantal organisaties, onze voorkeur gaat uit naar organisaties waar we vaak mee samenwerken.  Dit komt de zorg voor jou en je kindje ten goede. Je kunt dit meestal regelen via de zorgverzekeraar. Iedere zorgverzekeraar contracteert een aantal kraamzorgorganisaties samen en deze kan aangeven uit welke organisaties je kunt kiezen.

Tijdens de zwangerschap krijgen jullie rond week 32 bezoek van het kraamcentrum. Samen kijken jullie dan naar de gewenste hoeveelheid zorg en ook vragen kunnen op dat moment beantwoord worden.

Aan het eind van de kraamweek wordt de zorg voor jullie kindje officieel overgenomen door het consultatiebureau. Het consultatiebureau houdt de groei en ontwikkeling van jullie kindje in de gaten, ook verzorgen ze de vaccinaties tegen een aantal kinderziektes. Als de kraamverzorgster het kraambed heeft afgesloten, worden jullie een aantal dagen later telefonisch benaderd door een medewerkster van het consultatiebureau. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor een huisbezoek. Tijdens dit bezoek komen verschillende zaken aan de orde en zal ook besproken worden wanneer jullie voor de eerste keer op het consultatiebureau moeten komen.