Skip to main content
 

Kinderwensspreekuur

Het advies om foliumzuur te gaan slikken als je zwanger wilt worden is bij veel aanstaande zwangeren inmiddels bekend. Maar er zijn nog een aantal andere dingen die je kunt doen, laten of eventueel veranderen om gezond zwanger te worden. De tijd vlak vóór je zwanger raakt en de eerste maanden van de zwangerschap blijken meer invloed op de gezondheid van het kindje te hebben dan lang is gedacht. Wij helpen je graag om je voor te bereiden op een gezonde zwangerschap. Je kunt bij ons terecht voor het kinderwensspreekuur, ook wel preconceptioneel spreekuur genoemd.

Zwanger worden gaat in de meeste gevallen vanzelf. Namelijk 80% van alle vrouwen wordt binnen één jaar zwanger op het moment dat zij zwanger willen worden. Bij het kinderwensconsult worden factoren besproken die de kans op zwangerschap vergroten ofwel verkleinen.

Een greep uit de onderwerpen die aan bod komen tijdens het kinderwensspreekuur zijn: stoppen met anticonceptie, conceptie-adviezen en seksualiteit, vruchtbaarheid, risico’s op het werk, voedingsadviezen en medicijngebruik. Ook worden er leefstijladviezen gegeven over bijvoorbeeld roken, sporten, reizen en alcoholgebruik. Erfelijkheid en de kans op aangeboren afwijkingen kunnen voor sommige mensen erg belangrijk zijn. Wanneer je geïnteresseerd bent in de mogelijkheden die je hebt tijdens de zwangerschap om verschillende testen te laten doen, kunnen we dat nu al bespreken. Je hebt dan meer tijd om erover na te denken. Als het nodig is kan een bloedonderzoek uitgevoerd worden. Bloedarmoede of infectieziekten kunnen zo tijdig opgespoord worden.

Ter voorbereiding op de afspraak vragen wij je een vragenlijst in te vullen en deze mee te nemen. Op die manier kun je zelf al bekijken of er gezondheidsrisico’s zijn in jullie persoonlijke situatie. De afspraak duurt ongeveer 45 minuten en wordt door een aantal zorgverzekeraars vergoed.