Skip to main content
 

Kraamzorg

In de eerste week na de bevalling, komt een kraamverzorgende dagelijks bij jullie thuis. Zowel bij een poliklinische als thuisbevalling zal de kraamverzorgende ons assisteren.

Wat doet een kraamverzorgende?

In de eerste week na de bevalling heb je recht op kraamzorg. Er komt dan dagelijks, voor een aantal uren per dag, een kraamverzorgende bij je thuis. Zij verzorgt moeder en het pasgeboren kindje en leert je als ouder zelf je baby te verzorgen en te voeden door het geven van begeleiding, informatie en advies. In de eerste dagen zal zij je baby in bad doen en verschonen. In de loop van de dagen zullen je dit geleidelijk aan zelf overnemen en staat zij je bij. Zij beantwoordt vragen en voorziet je van handige tips. De kraamverzorgende neemt ook een deel van de zorg over voor het huishouden en voor jullie gezin. Zij zal de nodige lichamelijke controles doen, om zo de gezondheid van moeder en kind te bewaken en rapporteert dit in een kraamdossier. Bij bijzonderheden zal zij ons informeren, telefonisch of bij een van onze visites bij je thuis. Wij dragen immers in de eerste week de eindverantwoordelijkheid voor de gezondheid van moeder en kind.

Aanmelden

Het is raadzaam je in de eerste vier maanden (16 weken) van de zwangerschap in te schrijven voor kraamzorg. Informeer voor die tijd even bij je zorgverzekeraar. Deze heeft contracten met een aantal kraamzorgorganisaties en zal aangeven uit welke organisaties je kunt kiezen. Om vervolgens zelf deze keuze te maken kun je bijvoorbeeld nakijken of het bureau in het bezit is van een WHO/Unicef-borstvoedingscertificaat, of het opstartzorg biedt (zorg bij thuiskomst na een ziekenhuisbevalling ook in de avond/nacht), of het desgewenst Engelssprekende kraamverzorgenden in dienst heeft, hoe de organisatie uit testen van de zorgverzekeraars komt of uit www.kiesbeter.nl en wat de ervaringen van anderen zijn.

Via de pagina “nieuws” “handige links” op deze website vindt je de contactgegevens van kraamzorgorganisaties in onze regio.