Skip to main content
 

Behandeling

Een miskraam voorkomen door bedrust of medicatie is helaas niet mogelijk. Hoewel een behandeling ontbreekt, bestaat er wel een keuze tussen drie manieren waarop de miskraam kan plaatsvinden. Mogelijkheden zijn afwachten tot de miskraam spontaan optreedt,  medicatie om de miskraam op gang te brengen en een curettage.

De keuze is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Alle methoden hebben voor- en nadelen. We beschrijven ze hieronder en je kunt ze ook met ons bespreken. Je bepaalt zelf wat het beste bij je past. Ook is altijd een tussenoplossing mogelijk, zoals een tijdje afwachten en als het te lang duurt, alsnog medicatie of een curettage.

Afwachten

Veel vrouwen geven de voorkeur aan afwachten, omdat een spontane miskraam de natuurlijke gang van zaken is. Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. Wel is het soms emotioneel zwaar. Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang, maar soms duurt dit nog een week of zelfs een paar weken.

Een medische noodzaak tot een curettage is er alleen in het geval van een incomplete miskraam of overmatig bloedverlies.

Medicatie

Bij deze optie maak je gebruik van een medicijn dat de miskraam kan opwekken. Het medicijn heet Misoprostol (Cytotec) en mag je zelf in de vorm van tabletten vaginaal inbrengen. Het veroorzaakt een krampende baarmoeder en bloedverlies als een hevige menstruatie zodat de miskraam op gang komt. Het verloop is hetzelfde als wanneer je een spontane miskraam doormaakt.
Wanneer je kiest voor medicatie zullen we je naar de gynaecoloog verwijzen. Het medicijn is niet voor iedereen geschikt; de gynaecoloog zal bespreken of dit middel in jouw situatie geschikt is.
Na gebruik van dit medicijn is er nog steeds een kleine kans dat de zwangerschap niet geheel naar buiten komt (incomplete abortus) en dat het bloedverlies aan blijft houden. In dat geval moet er alsnog een curettage plaatsvinden.

Curettage

Een curettage is een kleine ingreep onder algehele narcose die de gynaecoloog uitvoert en plaatsvindt op de operatiekamer.
Via de vagina wordt de baarmoederholte met een dun slangetje leeggezogen of met een met een curette (een soort lepeltje) schoongemaakt. De ingreep duurt ongeveer 5-10 minuten en gebeurt in de in dagbehandeling. Als je gezond bent, is een curettage een ingreep met een zeer klein risico op complicaties. Er zijn geen gevolgen voor een volgende zwangerschap.

Een zeldzaam voorkomende complicatie na een curettage is het syndroom van Asherman: hierbij ontstaan verklevingen aan de binnenzijde van de baarmoeder. Deze verklevingen kunnen de kans op een nieuwe zwangerschap verminderen. De gynaecoloog moet deze door middel van een operatie weghalen. Een enkele keer komt een perforatie voor: het dunne slangetje of de curette gaat dan per ongeluk door de wand van de baarmoeder heen. Meestal heeft dit geen gevolgen, maar soms adviseert men extra observatie in het ziekenhuis. Een laatste complicatie is een incomplete curettage, waarbij een rest van de miskraam achterblijft. Het bloedverlies blijft dan meestal aanhouden. De rest van het zwangerschapsweefsel kan alsnog spontaan naar buiten komen. Soms is het noodzakelijk hiervoor medicijnen te gebruiken of is een tweede curettage noodzakelijk.

Vrouwen die kiezen voor een curettage noemen vaak als argument dat zij het vervelend vinden met een niet-levensvatbaar vruchtje in hun buik rond te lopen. Ook het afwachten en de onzekerheid over het tijdstip van de miskraam wegen soms zwaar. Een curettage heeft het voordeel dat aan deze negatieve gevoelens een eind komt. Het verdriet over de miskraam zelf moet dan nog wel verwerkt worden. De ervaring leert dat het voor het verwerkingsproces goed is niet te snel in te grijpen.