Skip to main content
 

Screening pasgeborenen

Hielprik

Jaarlijks wordt bij ongeveer 200.000 pasgeborenen de hielprik uitgevoerd. De screening van het hielprikbloed levert belangrijke informatie op over een aantal ernstige aandoeningen. Vroegtijdige opsporing hiervan is belangrijk om schade aan de gezondheid te voorkomen of te beperken. De screening is vanaf 1 januari 2007 uitgebreid van 3 naar 17 ziekten. De hielprik zal door de GGD bij jullie thuis worden uitgevoerd tussen de vierde en achtste dag na de bevalling. Je bent niet verplicht om de hielprik bij je kindje te laten doen.

Als de uitslag van het onderzoek goed is, ontvang je geen bericht. Wanneer er een afwijkende uitslag is gevonden, ontvang je wel bericht over de uitslag. Je huisarts neemt in dat geval zo snel mogelijk contact met je op. De huisarts zal je onder andere vertellen over de mogelijkheden van vervolgonderzoek.

Aanvullende informatie over de hielprik is te vinden in deze folder.

Gehoortest

De gehoortest wordt meestal in combinatie met de hielprik uitgevoerd. Dit gebeurt samen met de hielprik. De uitslag is meteen bekend. De gehoortest is pijnloos en duurt maar een paar minuten.

Een goed gehoor is belangrijk voor de ontwikkeling van de taal en het goed leren praten. Hoe eerder een slecht gehoor wordt ontdekt, hoe sneller je kindje hiervoor kan worden behandeld. De gevolgen voor het kind blijven hierdoor zo beperkt mogelijk.

Aanvullende informatie over de gehoortest is te vinden in deze folder.

Voor mensen die in België wonen geldt dat de Belgische overheid de hielprik en de gehoortest verzorgt. Ook al ben je in Nederland verzekerd.