Skip to main content
 

Plaatsing spiraal

Alvorens we een spiraal bij je plaatsen zullen we wat meer van je willen weten om een goed advies te geven welke spiraal het beste bij je past. We zullen je tevens informatie sturen over de verschillende spiralen en dan pas maken we een afspraak voor de plaatsing. We adviseren om vlak van tevoren pijnmedicatie in te nemen, de plaatsing kan pijnlijk zijn.

We starten met het maken van een vaginale echo en een inwendig gynaecologisch onderzoek. Daarmee bepalen we de grootte en ligging van je baarmoeder. Tevens wordt een zwangerschap uitgesloten. Voor het inbrengen van de spiraal plaatsen we een eendenbek en desinfecteren de baarmoedermond. Na het vastpakken van de baarmoederhals meten we de baarmoeder om vervolgens de spiraal op de juiste plek in te brengen. Nadat de spiraal is ingebracht bepalen we opnieuw met een vaginale echo of de spiraal op de juiste plaats in de baarmoeder is geplaatst. Dit is belangrijk voor een goede werking.

Het plaatsen kan gepaard gaan met wat pijn, bloedverlies en soms flauwvallen. Het is dus belangrijk om de rest van de dag een beetje rustig aan te doen.

Recept

Met jou toestemming sturen we een digitaal, beveiligd recept naar de apotheek. Tevens geef je dan ook toestemming om de spiraal bij ons op de praktijk te laten leveren zodat deze tijdig voor de plaatsing wordt geleverd. Je hoeft dus niet zelf naar de apotheek om de spiraal op te halen.

Kosten

Wanneer je aanvullend verzekerd bent wordt de spiraal in veel gevallen vergoed. Voor de actuele prijzen is informatie te vinden op de website van Spiraalplaatsen.Het plaatsen van de spiraal wordt van 2020 door de meeste zorgverzekeraars vergoed zonder eigen risico. De kosten van de plaatsing bedragen € 64,66.