Skip to main content

Voorbereiding

Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen beter op de bevalling terugkijken en meer tevreden zijn over het verloop van de bevalling als ze ook het gevoel hebben zich goed voorbereid te hebben.

We raden jullie dan ook aan bewust bij de bevalling stil te staan. Je kunt je op diverse manieren voorbereiden; lichamelijk, geestelijk en praktisch

Lichamelijke voorbereiding

Lichamelijk kan je je goed voorbereiden door in beweging te blijven tot aan de bevalling. Je hoeft niet fanatiek te sporten, maar bijvoorbeeld af en toe een wandeling maken kan een gunstig effect hebben.

Het volgen van een zwangerschapscursus zorgt ervoor dat je elke week bewust bezig bent met je zwangerschap en de voorbereiding op de bevalling. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld yoga, gym, zwemmen maar er zijn ook mogelijkheden als fysiofit of haptonomie.

Onderdeel van elke cursus zijn lichamelijke oefeningen om je lichaam op bepaalde plekken te versterken of juist te laten ontspannen. Ademhalingsoefeningen worden ook altijd doorgenomen. Dit is een goede voorbereiding op je bevalling omdat je beter kunt vertrouwen op je eigen lijf. In onze praktijk kun je vragen naar meer informatie over cursussen tijdens de zwangerschap. Ook op onze website onder het tabblad “handige links” kun je informatie vinden.

Geestelijke voorbereiding

Het is goed om over de bevalling te lezen. Boeken, tijdschriften en rond 34 weken zwangerschap krijg je van ons folders over de bevalling. Op de website van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) vind je ook veel informatie en antwoorden op veelgestelde vragen over bevallen.

De verschillende folders die wij op de praktijk meegeven, zijn hier ook te downloaden in tien verschillende talen.

Geboorteplan

Rondom het proces van bevallen zijn veel keuzemomenten en het is goed om daar, van tevoren, alvast over te hebben nagedacht. In een geboorteplan kun je jouw specifieke wensen en gedachten rondom de bevalling beschrijven. Het is bedoeld om ons en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt. Wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan. Tegelijk is het een manier om met je partner en met ons te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling. We bespreken de bevalling en het geboorteplan wanneer je ongeveer 34 weken zwanger bent. Meer informatie kun je vinden op “geboorteplan”.

Huisbezoek

In onze praktijk hebben we er voor gekozen om bij alle cliënten die hun eerste kindje verwachten, op huisbezoek te gaan. We vinden het belangrijk om tijd te maken om de bevalling te bespreken. Dit doen we rond 34-35 weken zwangerschap. Tijdens dit bezoek doen we de reguliere controles en vervolgens en informeren we jullie uitgebreid en informeel over wat jullie allemaal kunnen verwachten van de bevalling en wanneer jullie ons moeten bellen. Naast informatie geven vinden we het ook belangrijk om te horen wat jullie verwachtingen zijn. Dit is dan ook tevens een moment om het geboorteplan te bespreken.

Voorlichtingsavond

Naast ons gesprek over de bevalling is er iedere derde donderdag van de maand een informatieavond in het MUMC (Academisch Ziekenhuis Maastricht). Vooral wanneer je je eerst kindje verwacht, zul je hier veel nuttige informatie en tips op kunnen doen. Alle zorgverleners, die mogelijk bij je bevalling zijn betrokken, verloskundige, gynaecoloog, verpleegkundige en kraamverzorgster, vertellen iets over de bevalling. Dit draagt eraan bij, om goed voorbereid de bevalling in te kunnen gaan. Voor meer informatie over de data en locatie van de voorlichtingsavond kun je kijken op MUMC.

Praktische voorbereiding

Vanaf een zwangerschapsduur van 37 weken moet je ervoor zorgen dat er thuis bepaalde dingen klaar staan, ook al kies je voor een ziekenhuis bevalling.

Het kraampakket moet binnen zijn en binnen handbereik zijn. Het pakket wordt meestal geleverd door de zorgverzekeraar, meestal rond de 30ste zwangerschapsweek. Soms moet je dit zelf aanschaffen. Deze kraampakketten zijn te koop bij de drogist.

Zorg ervoor dat je huisnummer goed zichtbaar is, ook in het donker! Geef op tijd wijzigingen in adres, telefoonnummer en verzekering door. Is je huis moeilijk te vinden; geef ons dan tijdig een duidelijke routebeschrijving.

Voor zowel de bevalling als de kraamtijd moet je bed op klossen staan. Maak je bed zodanig op dat als je in bed ligt het RECHTER deel van de matras goed beschermd is. Zorg dat er ook aan die kant van het bed voldoende loopruimte is (we zijn allen rechtshandig).

Als er ander kinderen zijn; is er oppas geregeld die snel ter plaatse kan zijn in geval van spoed?

Zorg voor een volle tank benzine en bij vorst de autoramen bedekken!!!!!!!

Zorg dat jullie eigen vervoer hebben

KRAAMPAKKET

Een kraampakket bevat meestal de volgende dingen:

10 celstof matjes 60x40cm (blauw/groen)

2 grote witte celstof matten

plastic bedzeil

2 pakjes steriele gaaskompressen 10x10cm

2 doosjes steriele gaasjes 5×5 cm

2 pakken kraamverband

zigzagwatten

desinfecterende zeep

flesje alcohol 70%

navelklem

optioneel: 1 à 2 netbroekjes

optioneel: 10 losse witte handschoenen

HET “VLUCHTKOFFERTJE”

Bij uiterlijk 37 weken moet je het “vluchtkoffertje” voor het ziekenhuis klaar hebben staan (ook als je thuis wilt bevallen).

een makkelijk T-shirt voor de bevalling

toiletspullen zoals tandenborstel, tandpasta, douchezeep, deodorant, borstel (na de bevalling mag je douchen)

schoon ondergoed (voedingsbeha)

dikke sokken

pyjama/ochtendjas

schone kleren om in naar huis te gaan (let op: een joggingpak is het handigst)

telefoonlijstje om vrienden en familie te bellen

fototoestel/videocamera (opgeladen, ruimte voor foto’s)

eventueel bril

thermometer (geen oor thermometer)

zwangerschapskaart

iets om te eten en te drinken

druivensuiker

1-euromuntstuk voor in de rolstoel

Voor de baby:

rompertje met lange mouwen

kleertjes, sokjes, slofjes

een mutsje

een jasje, ook in de zomer

een dekentje, ook in de zomer

maxi cosi voor vervoer naar huis (oefen al een keer met deze vast te zetten)

THUISBEVALLING

Klaarzetten voor de thuisbevalling:

bedverhogers oftewel “klossen” (gratis te leen bij Groene Kruis Domicura), bed moet voor de 37 weken omhoog staan. Bovenkant matras moet minimaal 70cm zijn volgens de Arbowet

ondersteek (gratis te leen bij Groene kruis Domicura)

twee emmers, 1 vuilniszak

desinfecterende zeep

thermometer

helder licht en een extra lamp

extra beddengoed en kussens

een kruik voor je baby en eventueel een voor jezelf

10 gewassen en gestreken hydrofiele luiers

schone handdoeken

kommetje/schaaltje

een badcape om de baby warm mee in te pakken

Zorg dat het “bevalbed” maximaal op de 1e etage staat, bij een gewicht van > 100 kg moet het bed op de begane grond staan.

Als de bevalling begonnen is zet dan de verwarming hoger (23 graden) en draai ook boven de radiatoren open. Zorg ervoor dat alle ramen en/of roosters gesloten zijn.

Zorg voor goede verlichting op de slaapkamer voor onze bezoeken aan huis.