Skip to main content
 

Omgaan met pijn

Ontspanning

Het is natuurlijk spannend om te bevallen. Probeer je echter niet te veel over te geven aan die gevoelens, want dat maakt je gespannen. Door die spanning heb je meer last van de pijn en kunnen de weeën minder goed doorzetten. Maar dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. In de voorbereiding naar de bevalling toe zullen we dit onderwerp uitgebreid bespreken tijdens het huisbezoek. Ook tijdens zwangerschapslessen wordt hier aandacht aan besteed.

In het begin van de bevalling zijn de weeën meestal nog goed te verdragen. Let daarom tijdens de eerste weeën nog niet teveel op de pijn. Ons advies is om zo lang mogelijk gewoon door te gaan met waar je mee bezig bent, dus afleiding te zoeken. Dit kan van alles zijn: wandelen, lezen, internetten, tv kijken, laatste wasjes strijken of luisteren naar muziek.

Het opvangen van de weeën is niet eenvoudig maar denk positief! Geloof erin dat je dit aankunt. Na iedere wee heb je steeds even pauze. Gebruik die momenten om te ontspannen en je voor te bereiden op de volgende wee. Laat alle spanning die in je lijf zit los en probeer rustig adem te halen dan voel je de pijn minder. Je moet je als het ware “opladen” voor de volgende wee. Er zullen momenten komen dat de pijn zo overweldigend is dat je denkt dat je het niet meer aankunt. Wij zullen je daarin ondersteunen maar ook je partner kan hierin een goede rol vervullen. Pak de draad daarna gewoon weer op. Denk aan het moment na de bevalling: als jij je baby vasthoudt!

Pijnbestrijding zonder medicatie

Tijdens het opvangen van de weeën is het belangrijk dat er iemand in je buurt is die je ondersteunt en je gerust kan stellen. Uit onderzoek is gebleken dat bij continue ondersteuning de kans op medicinale pijnbestrijding een stuk kleiner wordt. Ook is het belangrijk om een houding te zoeken waarin jij je het beste kunt ontspannen. Blijf geen uren in dezelfde houding zitten of liggen maar wissel van houding.

Bij het opvangen van de weeën in bad zul je je beter kunnen ontspannen door het warme water. Belangrijk hierbij is dat het badwater niet warmer is dan 37-38 graden Celsius.

Bij ons in de praktijk is het mogelijk om een geboorte-TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulaties) te lenen. Dit is een apparaatje waarmee je jezelf kleine stroomstootjes geeft. Dat geeft een prikkelend of tintelend gevoel, vergelijkbaar met koude handen die gaan tintelen als ze weer warm worden.Je bedient het apparaatje zelf – wat je een gevoel van controle kan geven. Via elektrodes, draadjes die op je rug zijn geplakt, gaan de stroomstootjes je lichaam binnen. Naar mate de weeën krachtiger worden kun je de stroomstootjes opvoeren. Sommige vrouwen ervaren met het gebruik van dit apparaatje minder pijn. De TENS heeft geen schadelijke gevolgen voor jou en je kindje.

Bij acupunctuur worden op bepaalde punten van je lichaam kleine naalden geplaatst. Deze punten staan in verbinding met de plaatsen waar je pijn hebt. Acupunctuur kan de balans in het lichaam herstellen en de pijn verminderen. Acupressuur lijkt op acupunctuur. Alleen worden er geen naalden gebruikt maar handen of vingers. De zorgverlener duwt zijn handen en vingers op speciale punten die in verbinding staan met de plaats waar je pijn hebt.

Meer informatie is te lezen in deze folder.