Skip to main content
 

Echoscopie

De eerste echo

De eerste echo wordt gemaakt tussen 7-8 weken van de zwangerschap. We kijken of het hartje klopt, het kindje in de baarmoeder zit en of het een een- of meerling is. Ook meten we het kindje om te kijken of het aantal weken zwangerschap overeenkomt met de berekening via de menstruatiecyclus. Deze echo wordt altijd inwendig gemaakt en heeft absoluut geen verhoogde kans op een miskraam. Voor het maken van een vaginale echo is een lege blaas nodig.

Termijnecho

De termijnecho vindt het beste plaats tussen 10 en 12 weken zwangerschap. Ook bij deze echo willen we weten of het hartje klopt maar de naam zegt het al: deze echo is vooral bestemd om de uitgerekende datum te bepalen.
Voor het maken van een termijnecho na een zwangerschapsduur van 10 weken, is het belangrijk dat je een volle blaas hebt. Je kunt het beste een uur voor de echo gaan plassen en daarna 2 glazen water drinken. De blaas duwt de baarmoeder omhoog zodat we dan meestal de zwangerschap via je buik bekijken. Indien er bij de echo blijkt dat je toch iets minder ver zwanger bent, of het beeld is niet goed te krijgen, zullen we alsnog voorstellen een vaginale echo te maken.

Nog twee andere echo’s die je in de zwangerschap kan krijgen zijn de 13 en 20 weken echo, deze echo’s behoren tot de prenatale screening en worden niet in onze praktijk gemaakt. Hiervoor zullen je verwijzen naar een gespecialiseerd centrum.

Groeiecho

Naast het volgen van de groei met onze handen en de centimeter kunnen er redenen zijn om de groei van de baby tijdens de zwangerschap met een aantal echo’s op te volgen, we noemen dit groeiecho’s. Er kunnen verschillende redenen zijn om deze groeiecho’s te doen en we zullen dit altijd met je bespreken. Deze echo’s, die meestal plaatsvinden tussen 28 en 36 weken meten we de maten van het hoofd, de buik en het bovenbeen. Daarnaast kijken we naar de hoeveelheid vruchtwater.

Liggingsecho

Wij bieden, bij ongeveer 36 weken zwangerschap, alle cliënten een liggingsecho aan. Met deze echo controleren wij of de baby met het hoofd naar beneden ligt. Indien de baby toch met de billen naar beneden ligt kunnen we je verwijzen voor een eventuele versie (draaiing) van de baby. Dit wordt vanaf 36 weken zwangerschap gedaan.