De eerste controle
Eerste controle
Rond de 8 weken kom je voor de eerste controle. We zullen dan eerst je menstruatie cyclus en eventueel anticonceptie gebruik bespreken. Daarna maken we een echo. Deze is bij deze termijn eigenlijk altijd inwendig via de vagina. Je baarmoeder zit namelijk nog achter je schaambot en via de buik zullen we daarom nog geen zwangerschap kunnen bevestigen. Bij de echo meten we je baby en uiteraard kun je het hartje horen kloppen.
Wanneer je aangegeven hebt dat je informatie wil ontvangen over prenatale screening zullen we de mogelijkheden, overwegingen bespreken en informatiefolders meegeven. Je kunt dan thuis alles nog eens rustig doorlezen en beslissen of je wel of niet voor de screening kiest. Ook is de informatie terug te vinden op deze website.
De intake
De vervolgcontrole oftewel de intake, vindt plaats wanneer je ongeveer 10-11 weken zwanger bent. De intake is uitgebreid duurt ongeveer 45-60 minuten. Voor deze afspraak ontvang je van ons een digitale vragenlijst met allerlei vragen die van belang zijn om je goed te begeleiden in de zwangerschap. Door het invullen van de vragenlijst kunnen wij het gesprek goed voorbereiden.
We starten de controle met een echo om te kijken hoe de baby groeit en om je uitgerekende datum vast te stellen. Vanaf 12 weken kunnen we met de doptone via de buik het hartje van de baby horen maar wij kiezen er voor om tijdens de zwangerschap vaker met een echo te kijken. Dit doen we in het begin van de zwangerschap vooral omdat zwangeren de eerste 20 weken vaak de bewegingen van hun kindje nog niet voelen.
Als je gekozen hebt voor voor prenatale screening worden de verwijzingen ook tijdens de intake geregeld.
Naast het meten van je bloeddruk en het bepalen van je gewicht zullen we je een aantal vragen stellen over de gezondheid en leefgewoonten van jou en je (eventuele) partner, de gezondheid van familie en hoe eventuele vorige zwangerschappen, bevallingen en kraamtijd zijn verlopen. Hiermee zullen we samen bespreken of er aanvullende onderzoeken of adviezen nodig zijn.
Bij elke zwangere wordt in het begin van de zwangerschap bloed geprikt, je krijgt hiervoor van ons een formulier mee. Het kan zijn dat je via de huisarts al bloed hebt laten prikken. Zorg dan dat je via de huisarts de bloeduitslagen een volgende controle meeneemt voor ons.
Van veel gegeven informatie krijg je een folder mee naar huis om alles nog eens rustig na te lezen. Tot slot printen we je zwangerschapskaart met daarop al je persoonlijke gegevens die betrekking hebben op deze zwangerschap en we maken een nieuwe afspraak voor de volgende keer. Tijdens zo’n eerste afspraak krijg je een heleboel informatie. We hebben daarom de belangrijkste punten voor je op papier gezet. Wat te regelen na de eerste afspraak:
- Je verzekering bellen om te melden dat je zwanger bent
- Kraamzorg regelen (liefste vòòr 16 weken)
- Bloed laten prikken ( indien dit nog niet is gedaan)
- Eventueel bloed laten prikken als je kiest voor de NIPT
- Keuze voor wel of geen 13 en 20 weken echo
- Regelen van de erkenning en ouderlijke macht als je niet getrouwd bent