Meestal weet je niet tevoren niet of je pijnbestrijding nodig hebt. Er zijn vrouwen die voor de bevalling al zeker weten dat ze pijnbestrijding willen tijdens de bevalling. En soms blijkt na uren van weeën opvangen dat je toch medicijnen tegen de pijn wilt of dat er andere redenen zijn waarom we pijnstilling met je bespreken.
Wanneer je pijnbehandeling met medicijnen wil moet je hiervoor naar een ziekenhuis. Door toediening van de pijnmedicatie moet je bloedruk, hartslag en ademhaling en de conditie van het kindje continue bewaakt worden. Hiervoor hebben wij geen apparatuur. Samen bepalen we wat het beste moment is om naar het ziekenhuis te gaan. We gaan dan met je mee naar het ziekenhuis maar dragen wel de zorg over aan de gynaecoloog of de verloskundige daar.
Er zijn verschillende vormen van medicinale pijnbestrijding. Als je in het MUMC gaat bevallen zijn de ruggenprik en pethidine-spuit 24 uur per dag beschikbaar. De snelheid en de geschatte duur van de bevalling bepaald in grote mate welke vorm van pijnstilling op dat moment het beste bij je past maar uiteraard ligt de keuze bij jezelf. Als je al ooit eerder bevallen bent dan kan je bevalling erg heftig zijn maar ook heel snel gaan, dan wordt pijnstilling afgeraden omdat de nadelen dan groter zijn dan de voordelen.
Wanneer je meer wilt weten over medicinale pijnstilling zullen we dit onderwerp ook uitvoering bespreken tijdens de voorlichting over de bevalling.